„Słodka” wycieczka do Korczyny i Krosna
Za oknem szaro i ponuro. Pogoda nas nie rozpieszcza… Już po mikołajkach, a tu ciągle nie ma śniegu. Jak poprawić sobie humor?
Zjeść kawałek czekolady albo jeszcze lepiej ? kilka kawałków? To naprawdę działa! Sprawdziliśmy i polecamy innym!
9 i 10 grudnia br. nasi uczniowie odwiedzili Pijalnię Czekolady M. Pelczar Chocolatier w Korczynie, która została urządzona w stylu starej fabryki. Ściany z czerwonej cegły, rury pod sufitem, maszyny, obrazy, które pokazują, jaki proces musi przejść ziarno kakaowca, zanim stanie się aromatyczną, słodką czekoladką wywarły na nas ogromne wrażenie. Zobaczyliśmy największą w Polsce czekoladową fontannę. Właścicielem pijalni jest Mistrz Polski Cukierników ? Mirosław Pelczar – światowej klasy twórca czekolad ręcznie robionych, smakowitych trufli, pralin i czekolad pitnych.
Wzięliśmy udział w warsztatach czekoladowych prowadzonych przez samego mistrza. Poznaliśmy proces produkcji czekolady od ziarna do tabliczki. Przy okazji spróbowaliśmy różnych rodzajów czekolady. Na koniec mieliśmy okazję samodzielnie przygotować czekoladowe tabliczki wzbogacone dodatkami według własnego uznania i smaku oraz słodkie lizaki, które zabraliśmy ze sobą do domów.
Z pijalni udaliśmy się do Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie. Jego najważniejszymi atrakcjami są interaktywne pokazy produkcji i zdobienia szkła, w których mogliśmy brać czynny udział. W piwnicach przedprożnych oraz w sali wystaw czasowych obejrzeliśmy ekspozycje prezentujące zarówno szkło artystyczne wykonane przez najlepszych polskich twórców oraz wspaniałe przykłady najwyższego kunsztu wzornictwa użytkowego.
Wzięliśmy udział w warsztatach zdobienia bombki choinkowej oraz każdy z nas samodzielnie wybił szklany, pamiątkowy medal.
To był męczący, ale pełen pozytywnych emocji dzień.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.