Ekologiczne wydarzenia
Młodzież z kl. 7a: Julia Bernat, Jakub Buda, Jakub Sylwanowicz, Szymon Woś, Amelia Malec, Zuzanna Lepianka, Aleksandra Kamińska pod opieką Barbary Bernat uczestniczyła w dwóch Ogólnopolskich wydarzeniach online: Wiosenny Festiwal Internetowy (23.03 2021r.) i Klimatyczny Dzień Ziemi (22.04) organizowanych przez CEO. Celem programu – Razem dla klimatu! – jest budowanie świadomych klimatycznie społeczności, czyli takich, które wiedzą, czym jest zmiana klimatu, dostrzegają jej skutki na poziomie lokalnym i globalnym i potrafią chronić klimat.
W ramach tych wydarzeń nasi uczniowie uczestniczyli w warsztatach – Gotuję nie marnuję – spotkanie prowadziła Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna, autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję – kuchnia zero waste po polsku” (relacja młodzieży poniżej).
Podczas Wiosennego Festiwalu Internetowego do którego zgłosiło się ponad 80 zespołów z całej Polski, młodzi ekolodzy wspólnie odkrywali wyzwania ekologiczne i inspirowali się ciekawymi rozwiązaniami innych. W Dzień Ziemi zamiast zbierać śmieci, nauczyli się postępować tak, by ich w ogóle nie było. Rozwiązania zadań młodzież umieszczała na platformie PADLET. Dzięki zaangażowaniu w swoją edukację ekologiczną nasi siódmoklasiści lepiej poradzą sobie z wyzwaniami współczesnego świata.
W tej zabawie, wszyscy zwyciężyli, a główną nagrodą było poszerzenie perspektywy i zdobycie wiedzy.
Materiały z Wiosennego festiwalu Internetowego – materiały CEO dotyczące tematów, które były poruszone podczas Festiwalu, a także propozycje dla młodzieży w linku poniżej:
https://view.genial.ly/6066e589ccc9790cde59f0ff/presentation-wiosenny-festiwal-internetowy
Relacja młodzieży:
Festiwal z okazji Dnia Ziemi z panią Sylwią Majcher budzi w nas pozytywne odczucia, ponieważ dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy m.in. jak ekologicznie wykorzystać żywność, np. gdy na bananie pojawiają się brązowe plamki nie znaczy, że jest on do wyrzucenia. Prowadząca warsztaty podała dużo ciekawych i zdrowych przepisów na to jak wykorzystać żywność, która jest bliska końca terminu ważności. Przedstawiła nam ciekawostki z własnych książek m.in. „Samotny banan”, „Mniej mięsa”, „Gotuję, nie marnuję- zero waste”. Mówiła również o tym, żeby zabierać ze sobą listę zakupów i dzięki temu nie kupować zbędnych rzeczy i ich potem nie wyrzucać. Wspominała o tym, by nie wkładać poszczególnych owoców i warzyw, a konkretnie ziemniaków do lodówki bo tracą one wtedy wartości odżywcze. Zdradziła nam parę ciekawych patentów na wykorzystanie m.in. skórek cytrusów np. na środek do czyszczenia łazienki. To spotkanie było dla nas bardzo ważnym i ciekawym doświadczeniem, chętnie wzięlibyśmy udział w następnym takim wydarzeniu.
Uczniowie klasy 7a:
Aleksandra Kamińska
Amelia Malec
Julia Bernat
Zuzanna Lepianka
Jakub Buda
Jakub Sylwanowicz
Szymon Woś